icon

Hvad er marvstråler?

Marvstråler er kort fortalt vækstceller, der typisk vokser i egetræ, og som går radialt fra centrum af stammen (marven) og vertikalt udad mod bark-siden.

De kendetegnes ved deres lyse og mønstrede udseende, der især kommer til udtryk, efter egetræet er blevet slebet og oliereret.

Marvstrålerne er faktisk 'vækst-ringe' i form af planteceller, der vokser med træet, og de har en changerende farve, der fremstår lidt sølvagtigt afhængig af hvilken retning, man betragter dem fra.

Udover egetræ findes marvstråler også i nåle- og løvtræ, men det er i egetræ, de er mest karakteristiske.

Hvorfor ser man marvstråler i egetræ?

Grunden til at de er synlige i mange egetræsprodukter er på grund af måden, træet er skåret på.

Hvad er marvstrålerBillede fra thefurnituremarket.co.uk

Det er grundlæggende to måder at skære egetræ på:

  • Planskåret
  • Kvartskåret
Planskåret betyder, at man skærer skiver af træet på langs. Her vil skiverne derfor blive bredere jo tættere man kommer på centrum - naturligt nok. Dette er den billigste, hurtigste og mest forekommende måde at skære træet på.

Kvartskåret betyder, at man deler stammen i 4 kvarte - ligesom en lagkage. Så skærer man skiver af træet på tværs af den kvarte stamme. Skiverne bliver derfor ikke så brede, og selve processen er noget mere tidskrævende, end når man planskærer.

Samtidig betyder åreringenes retning, at kvartskåret træ typisk vil have flere marvstråler i overfladen og være mere holdbart end planskåret træ.

Er marvstråler et sygdomstegn?

Nej - tværtimod. Marvstrålerne er nerven i træets vækst, og jævnfør ovenstående angående kvartskæring er det et tegn på sundt og mere holdbart træ, der har krævet en omstændig proces at skære ud.

Marvstrålerne er derfor helt naturlige og et tegn på, at dine produkter i egetræ er lavet af kvalitets-træ. Samtidig giver marvstrålerne egetræet et karakteristisk og unikt udtryk, som du ikke finder på samme måde i andre træprodukter.

Både de svævehylder, vægure, knager, toiletskilte og dørstoppere, som PureTime har designet - er lavet af kvartskåret, massivt egetræ.

Mathis med marvstrålerBillede af et eksemplar af Mathis vægur med marvstråler


Ældre opslag Nyere opslag