icon

Knager - den store guide

Hvad er en knage?

Umiddelbart giver det svar næsten sig selv, for vi kender knager som dele, vi monterer på en væg for kunne hænge noget op.

Men knager kommer i mange former, figurer og materialer - og udover enkelte knager kan du også få en knagerække, der har flere knager samlet i samme produkt.

Hvis du var på vej ind for at læse om udtrykket 'du er en knag', så må du lede videre, for det er en helt anden historie, der sandsynligvis henviser til enten det praktiske ved en knage i nærheden eller det beslægtede ord 'knast', der er noget 'centralt' og 'væsentligt' i mange stykker træ.

Knager i forskellige design

Der er næsten lige så mange forskellige designmuligheder for en knage som der er kreative mennesker - men der er selvfølgelig nogle elementer, der typisk går igen og nogle ting, man skal overveje, inden man køber en knage.

Det traditionelle design

En knage er i bund og grund en praktisk genstand, og formålet er at give en mulighed for at hænge noget op.

Hvis du ikke går så meget op i design, så er det nok ikke vigtigt for dig, præcis hvordan knagen er udformet.

Rigtig mange ønsker dog en knage, der passer i den indretning, der er i hjemmet, og her er vi i Danmark ret berømte for vores stilrene og minimalistiske indretning med fokus på det enkle og kvalitet.

Formen er vigtig

Langt de fleste knager du ser - har sit udspring i formen af en krog, der vender opad.

Gatis - træknager

Billedet: Gatis - træknage

 

En knage skal 'pege opad' for ellers falder din jakke, viskestykke og lignende ned.

Gatis-knagen som du ser herover - er et godt eksempel på en knage med en god hældning og samtidig et lækkert og stilrent design - og det er også en af de allermest populære knager i shoppen (og så fås den både i natur og brun)

Knager i sådan et design kan holde til mange forskellige ting: jakker, viskestykker, tasker osv.

Tager du derimod en knage som fx Raitis-knagen (længere nede), så er den ikke velegnet til ting, der kræver en stor krog, der peger meget op.

Omvendt så får du to kroge i en, så der er flere ting at opveje, når du kigger efter nye knager.

Knager kan både være lige, skæve, krumme - men generelt byder det traditionelle design i bund og grund på en krog-funktion.

Raitis - knage i træ

Billedet: Raitis - knage i mørkt træ med to kroge

 

Knagerække

Du kan vælge at købe et vist antal løse knager og montere dem - men du kan også vælge at købe en knagerække.

Som ordet antyder, er det et antal knager, er der placeret på række med det formål at give mulighed for at hænge flere ting op samme sted - og med den fordel, at man kun behøver at montere én gang - og så får man flere knager ud af det.

Dermed ikke sagt, at knagerækken er det dovne valg :) Knagerækken er et praktisk og ofte relativt billigt valg, som fungerer rigtig fint i mange rum.

Knagerækker kommer i mange forskellige designs men er altid kendetegnet ved at tilbyde flere ophængsmuligheder i samme produkt.

Ulempen ved knagerækken sammenlignet med enkelte knager er, at du skal ikke har mulighed for at placere dine knager i et individuelt mønster med en knagerække.

Det har du omvendt muligheden for, hvis du køber enkelte knager og fx ønsker at placere dem forskudt, hvilket jeg har set den køre fx i deres entré.

Raitis - knage i træ

Billedet: Raitis i lyst træ - med to kroge

De kreative løsninger

Udover de traditionelle former og designs, så findes der også en masse kreative løsninger, som giver et unikt look i din indretning.

Her i shoppen byder kategorien med knager fx både på knager i  en organisk dråbeform ligesom du kan få en knage designet med inspiration fra dyrenes verden - nemlig en hjort.

Du har måske også set de sjove bud på en knage fra skaberen af Mr. P (tissemandslampen, som den populært kaldes herhjemme :)? Her er Mr. P's fortrin gjort til en knage, der stritter fint ud i rummet, og den findes i en masse forskellige farver.

Det er næsten kun fantasien der sætter grænser, hvis du laver en søgning på sjove knager på Google, for du kan få knager designet som fx en klemme, næsten alle forskellige dyrehoveder, rumpetten på en hund, tredje finger på højre hånd i strakt tilstand, smileyfaces, figurer der kravler op ad væggen og en masse andre kreative påfund.

Måske passer det klassiske design bedst ind i visse dele af dit hjem, mens de sjove og frække løsninger passer bedre ind i andre dele af indretningen - mulighederne er mange.

Aivars - dråbeformet knage i træ

Billedet: Aivars - dråbeformet knage i lyst egetræ

Knager i forskellige materialer

Når det kommer til materialevalg, så har du rigtig mange muligheder for at finde en knage, der passer til netop din indretning.

Træ

Træ er en af de hyppigst brugte materialer til knager, og der er også flere store fordele ved at bruge træ i din indretning:

  1. Træ er unikt - ikke to produkter er ens
  2. Træ giver noget naturligt og varmt til din indretning
  3. Træ i organiske former er ofte en rigtig god løsning og et godt modspil til en minimalistisk indretning med rene, line linjer
  4. Træ er et naturmateriale, der holder mange år
  5. Træ er et miljørigtig og bæredygtigt valg

Men træ er naturligvis ikke bare træ. Der findes et utal af sorter af træ og typer af træprodukter.

Egetræ

Et helt oplagt valg og måske det et af de lækreste valg til træknager er egetræ.

Egetræ her en rigtig smuk, lys farve, og så er det en meget holdbar og stærk trætype, der egner sig rigtig godt til produktion af fx. knager i træ, svævehylder og møbler generelt.

Helt generelt betragtet findes der to måder at skære egetræ på, hvilket afspejler sig meget i hvordan det ender med at se ud:

  • Planskåret er den billige måde at skære egetræ på. Man skærer igennem hele træet og får store planker ud af det med stor variation og tydelige og store åreringe

  • Kvartskåret er en dyrere måde at skære træet på. Man skæver planker ud af en kvart stamme for at få et mere ensartet snit med større styrke og færre åreringe og knaster

I dette blogindlæg kan du læse mere om de to metoder at skære træet på.

Udfordringen med egetræ er, at det også er en lidt dyrere træsort at benytte, i hvert fald hvis man taler massivt egetræ.

Bøgetræ

Et billigere alternativ er bøgetræet, der er en lys træsort - ligesom egetræet. Bøgetræ har en lidt rødlig glans og i øvrigt et type træ, der er meget brugt i Danmark, fordi vi har så mange af dem.

Bøgetræet er stærkt og ensartet i strukturen ligesom egetræ, men bøg har den ulempe, at det 'arbejder' videre selv efter det er gennemtørt. Det gør det modtagelig for især fugtighed.

Asketræ

Asketræet er endnu en lys træsort, der har mange ligheder med egetræ, dog er det ikke så modstandsdygtigt overfor fugt som egetræ.

Priserne på asketræ og egetræ ligger meget tæt, så derfor vælger de fleste at gå med det det lidt mere gyldne egetræ i materialevalg.

Forskellen på massivt træ og finér

Et massivt træprodukt betyder, at det er ren træ af samme træsort hele vejen igennem.

En billigere løsning er finér, hvor især krydsfinér er populært.

Der er dog andre væsentlige forskelle end prisen på massivt træ og finér.

Generelt bruges krydsfinér til tyndere produkter. Ved krydsfinér er mange lag træ limet sammen, og finérplanker er meget tyndtskåret på langs af stammen.

Du kan læse meget mere om forskellen i dette blogindlæg

Langt de fleste knager i træ vil typisk være i massivt træ, da man ønsker et look, der matcher de fordele, massivt træ giver - nemlig at der hænger ét stykke forarbejdet træ på væggen fremfor et produkt med flere, synlige lag.

Metal

Metal er et anden populært materiale til knager. Det vil typisk være enten lakeret jern eller rustfrit stål, man benytter til metalknager, og det giver et helt andet udtryk en træknager.

Knager i metal vil typisk give et mere stringent look med et lidt industrielt look over sig.

Samtidig vil udtrykket være mere råt og bastant og fylde mere i rummet.

Mange køber metalknager til badeværelset for at matche de andre elementer, som typisk er i rustfrit stål.

Plastik

Jeg vil lige nævne plastik som en mulighed også. Plastik kan bruges til mange ting, og hård plast bruges derfor også som materiale til knager. Typisk er det lakeret i en farve - og prisen er ofte i den lave ende, fordi plastik er et billigt men desværre ikke særlig bæredygtigt valg.

Kombinationer af flere materialer

Du har også mulighed for at finde en knage i en kombination af flere materialer. 

Fx er modellen hjort her i shoppen lavet i en kombination af asketræ og enten messing eller rustfrit stål, og det er en virkelig lækker og elegant måde at kombinere to materialer på, og det giver en god mulighed for at få det til at matche dit eksisterende interiør.

Billede: Hjort - træknage med stål-gevir

En anden ting, man også støder på - især ved knagerækker - er en kombination af et 'skelet' i træ med kroge eller arme af metal.

Kombinationen er træ og metal er interessant, fordi den tilstræber at kombinere det kølige metal med den varme træ, hvilket passer godt ind i mange stilarter.

Typisk ser man at armen har en vippe-funktion, så man vipper den ned, når man skal hænge sin jakke op.

Metal i kombination med andre materialer som fx kork er også en mulig løsning, hvis du er på jagt efter knager i flere, sammensatte materialer.

Her er det igen samspillet mellem det industrielle metal og en blødere sort, der sigtes mod, og det er faktisk lidt samme historie, hvis vi fx kigger på træknager med detaljer i plastik, hvor der er rig mulighed for at kombinere træets naturlige farve og glød med fx en plastik-dut fuld af farve og liv.

Knager med finesser

Der findes både helt ordinære knager - men der findes også knager, der har sjove finesser, specielle udformninger eller på anden vis skiller sig ud.

Jeg har tidligere nævnt de knager, hvor man fx får to kroge ud af én knage - eller hvor knagen er udformet, så den fx ligner et dyr eller andet, men finesser handler også om de små ting, som man ellers ikke lægger mærke til.

Fx er Gatis-knagen her i shoppen ikke ens i begge ender. Den ene ende er spids med bløde kanter - mens den anden ende er afrundet helt med bløde kanter.

Et andet eksempel er også den dråbeformede knage fra Normann, der er designet i 3D og giver en lækker dybde - eller bøjle-knagerækken fra samme firma, der er udformet som en masse metalbøjler, der går på kryds og tværs og virkelig giver et smil på læben.

Montering af knager

En del af de ikke så synlige finesser finder man oftest ud af, når knagen skal monteres - præcis ligesom med svævehylder i træ.

Den traditionelle og letteste metode er at lave et hul i knagen, hvor man så skruer skruen igennem, så den holder knagen på plads.

Fordelen er, at det er let at tegne op, hvor der skal bores. Ulempen er, at man kan se skruen synligt, når knagen er monteret.

Den løsning, som knagerne her i shoppen monteres med er via skjulte skruer - på flere forskellige måder.

Nogle af knagerne hænges op ved at montere to skruer i væggen, som knagen så sættes ind i og hives ned over, så den låser fast i et 'nøglehul' i bagsiden af knagen.

En anden metode er med en enkelt skrue med to hoveder, hvor den ene del skrues ind i væggen og den anden del ind i knagen, som så drejes på.
Endelig er der også knager, hvor man først monterer en slag 'base' - som knagen så sættes hen over.

Ulempen er, at det tager lidt længere tid at få målt op - til gengæld så er skruerne skjult, når knagen først er monteret.

Endelig findes der også muligheden for helt at undgå at bore - nemlig at bruge dobbeltklæbende tape.

Det har den store fordel, at det er meget let at gå til. Ulemperne er, at man for det første ikke får samme bæreevne som hvis man monterer med skruer - og for det andet så risikerer man at ødelægge noget af væggens tapet, puds eller lignende, hvis man en dag vil fjerne den dobbeltklæbende tape.

Der er derfor flere forskellige muligheder alt efter temperament, og ofte er monteringen tænkt ind som en del af designet - og afspejles nogle gange også i prisen.

Fremstilling af knager

Fremstillingen af knager sker på mange forskellige måder.

Der findes de billige, masseproducerede knager, der fremstilles på fabrikker i tusindvis, og som fint opfylder et behov for at kunne hænge noget op.

Det er typisk industrielt design og materialer som fx jern eller plastik, hvor funktion og pris er de ting, der vægtes højt.

Indenfor træknager er der lidt mere arbejde i at få skabt et lækkert materiale, men også her findes der store fabrikker, der har specialiseret sig i at få skabt lækre produkter i træ. Der er dog stor forskel på, hvor knagerne produceres, hvilket træ, der bliver brugt, om der tænkes bæredygtigt og i lokale materialer - eller om der er fokus på en lav kostpris.

Endelig findes der de mindre fabrikanter, som typisk er en lille virksomhed, et snedkerværksted eller en ligne type produktion, hvor der er en begrænsning på, hvor mange knager i træ, man kan producere, når kvaliteten stadig skal være i top.

Typisk er både kostprisen og udsalgsprisen højere her, fordi der ikke er stordriftsfordele og fordi meget af arbejdet udføres i hånden - fx slibning og lakering.

Er det samtidig fremstillet i EU, så er timeprisen højere, og det afspejler sig i produktets pris.

Det er dog værd at bemærke, at vi i både Dannmark og EU generelt har ret høje standarder indenfor produktion af træ, så du kan oftest forvente at få et produkt, der er lækkert og skabt med en målsætning om at levere høj kvalitet.

Kigger du lidt væk fra de store mainstream-mærker, så finder du også nogle unikke knager, hvor der er en passion for både design og fremstilling, og hvor fokus er på at skabe noget specielt, og så er prisen igen også højere.

Til gengæld får du noget unikt - og noget, der holder i mange år, og som du kan gå og glæde dig over.

Rigtig god fornøjelse med jagten på dine næste knager.

Der skæres træ


Ældre opslag Nyere opslag